Diş Doktoru Berker ATAR

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma nedir? 

Canlı ve cansız dişlerdeki renklenmeleri veya lekeleri yok ederek dişleri beyazlatma işlemidir. Dişleri beyazlatmak amacıyla, beyazlatıcı diş macunlarından, lazer teknolojisine kadar bir çok yöntem bulunmaktadır. En iyi beyazlatma, peroksit'li maddelerin uygulanmasıyla gerçekleşmekte ve uygulama, kesinlikle bir diş hekimi tarafından veya onun kontrolü altında yapılmalıdır. Karbamid Peroksit veya Hidrojen Peroksit kullanılarak yapılan işleme Bleaching (Diş Beyazlatma) adı verilmektedir.

Dişlerin koyu renkli olma nedenleri nelerdir?

  • Aşırı tüketilen kahve, çay, kolalı içecekler
  • Sigara, puro benzeri tütünlü maddelerin kullanılması.
  • Yaş ilerlemesine bağlı.
  • Dişlerdeki eski restorasyonlar ve kanal tedavisi yapılmış dişler.
  • Eskiden sık kullanılan Tetrasiklin benzeri antibiyotiklerin dişlerin büyüme gelişimi sırasında alınması, 
  • Herhangi bir darbe veya uzun yıllar diş sıkmaya bağlı olarak diş sinirinin canlılığını yitirmesi, en önemli nedenler olarak sayılabilir.

Diş beyazlatma ne kadar başarılı oluyor? 

Özellikle çay, kahve, sigara ve yaşa bağlı renklenmelerde diş renklerinin açılması çok daha rahat oluyor. Yapılan araştırmalar, bu tip hastaların %96'sının yapılan işlemden tatmin olduklarını gösteriyor. Ancak; ilaçlara veya aşırı floride bağlı renklenmelerde çok iyi sonuçlar elde edilemiyor.

Dişlerin ana renkleri de, başarıya etki ediyor. Örneğin, dişlerin ana rengi sarıysa beyazlatma daha başarılı oluyor. Kahverengi tonlu dişler daha az beyazlıyor, gri tonlu dişler ise neredeyse hiç beyazlamıyor.

Diş beyazlatma işlemi ağızda bulunan eski dolgu ve kaplamaların renklerine hiç etki etmiyor. 

Dişler beyazladıktan sonra, beyazlığın ömrü ne kadar sürüyor? 

Kişiden kişiye değişen faktörlere bağlı olarak, dişlerdeki beyazlık 3 ay ile 3-4 yıl arasında devam ediyor.

Sigara, çay, kahve alışkanlığı fazla kişilerde, kazanılan beyazlığın ömrü daha kısa oluyor. Renk %30-40 geri dönebiliyor. Diğer bireylerde beyazlığın ömrü daha uzun sürüyor, rengin geri dönüşümü %10-20'lerde kalıyor.

Dişler tekrar eski renklerine dönmeden işlemin 6 ayda veya yılda bir tekrarlanması, beyazlığın daha uzun ömürlü olmasını sağlarken, ikinci beyazlatmanın süresinin kısalması ve ekonomik açıdan da avantajlı oluyor. 

© Tüm Hakları Saklıdır - Dt. Berker ATAR