Diş Doktoru Berker ATAR

İmplant

İmplant nedir? 

İmplant canlı organizmaların içine yerleştirilen insan yapısı maddelere verilen genel isimdir. Diş hekimliğinde kullanılan implantlar vida şeklindedir. Yaklaşık olarak diş kökünün boyutlarında (8- 16 mm) ve 3,5- 4 mm çapındadırlar. İmplantlar yerlerine yerleştirildikleri eksik doğal diş kökünün görevlerini üstlenirler

Neden Titanyum implantlar tercih edilmelidir? 

Titanyum, kemik tarafından kolayca kabul edilen, biyoinert ve en dirençli metallerden birisidir. Bu özelliği nedeniyle implant yapımına en uygun metaldir.

İmplant hangi durumlarda önerilir?

Hiç diş olmayan alt ve üst çenelerde

Büyük azı dişlerin kaybında arka bölge dişsiz sonlanıyorsa, hastalara takılıp çıkarılabilen bir bölümlü protez yerine birkaç implant üzerine sabit bir köprü yapılabilir.

Tek bir dişin kaybı durumunda, kaybolan dişin her iki yanındaki dişleri küçültmeye gerek kalmadan eksik diş yerine tek bir implant yerleştirilerek üzerine tek bir kaplama yapılabilir.

Uzun dişsiz boşluklarda, yapılan köprülerin gövdelerinin uzun olması sorun yaratmaktadır. Dişsiz bölgeye uygulanacak bir ya da birkaç implant ile uzun köprülerin desteği ve dayanıklılığı arttırılabilir. 

İmplantın uygun olmadığı durumlar nelerdir?

Genel sağlık durumu bozuk olan bireylere (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kan hastalıkları, kemik yapısını etkileyen hastalıklar,kemoterapi,radyoterapi gibi), alkol veya ilaç bağımlılığı olanlara implant tedavisi çok dikkatli yapılmalıdır.

İmplant uygulaması başlangıçtan son aşamaya kadar 5 aşamadan oluşan bir tedavi sürecidir. 

  1. Muayene
    Bu etap hastanın genel sağlık ve diş muayenelerinden oluşur. Eğer hastanın genel sağlık durumu implant yapılmasına elverişliyse, çekilecek özel bir röntgen ve ağızdaki dişlerin durumuna göre, kullanılacak implantın tipi ve uzunluğuna diş hekimi karar verir. 
  2. Operasyon
    İmplantın yerleştirilmesi lokal anestezi ile yapılır. İşlem uygulanacak olan implantların sayısına bağlı olarak 30-90 dakika arasında sürebilir.
  3. İyileşme aşaması
    İmplant yerleştirildikten sonra, kemikle bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre 3-6 ay arasındadır. İyileşme safhasında gerekirse hastaya geçici bir protez yapılır. Hastalar uygulanan implantların üzerine çok yüklenmeden normal beslenmelerini sürdürürler. İyileşme süresi sırasında implantı uygulayan hekim belirli aralıklarla hastayı kontrollere çağırır ve gerek görürse tekrar bir röntgen isteyebilir.
  4. İmplant üst yapısının yerleştirilmesi
    İmplantlar genel olarak iki parçadan oluşmaktadır. Birinci parça çene kemiğine yerleştirilen vida veya silindir şeklindeki parçadır. Protez yapımı için kemik içindeki birinci parçaya vidalanan, “üst yapı” dediğimiz ikinci bir parça daha vardır. Bu parça, yapılacak protezin tipine göre farklı şekil ve materyalden olabilir. İyileşme süresi tamamlanıp birinci parçanın etrafı tamamen sağlıklı kemikle sarıldıktan sonra üst yapı yerleştirilir.
  5. Protezin yapılması
    Üst yapının ölçüsü alınır. Protez bilinen yöntemlerle bitirilir.
© Tüm Hakları Saklıdır - Dt. Berker ATAR